Lipidy bakteryjne przyczyniają się do miażdżycy?

2 listopada 2017, 11:17

Ludzie, którzy jedzą dużo pokarmów będących źródłem tłuszczu, np. masła, nie zawsze zapadają na choroby sercowo-naczyniowe. Naukowcy z Uniwersytetu Connecticut sądzą, że udało im się częściowo wyjaśnić tę zagadkę. Podczas analizy blaszek miażdżycowych pobranych od pacjentów z Hartford Hospital znaleziono bowiem lipidy z sygnaturą nieprzypominającą zwierzęcej. Zamiast tego okazało się, że lipidy pochodzą od pewnej grupy bakterii.



Psom współczujemy bardziej niż ludziom

2 listopada 2017, 11:01

Właściciele psów często mówią, że wolą psy od ludzi. Wyniki badań opublikowanych w piśmie Society & Animals pokazują, że mamy głęboko zakorzenioną sympatię do psów.


By jeść mniej, pokarmy powinno się nazywać posiłkami, a nie przekąskami

31 października 2017, 06:22

Kiedy produkty spożywcze reklamuje się jako przekąski, a nie posiłki, ludzie się przejadają.


Smak nowy - węglowodanowy

30 października 2017, 13:09

Naukowcy z Deakin University odkryli potencjalny 7. smak - węglowodanowy. Teraz chcą sprawdzić, w jaki sposób skłania on ludzi do spożywania pokarmów skrobiowych.


Niezdrowe rozprasza bardziej

27 października 2017, 12:58

Zdjęcia śmieciowego jedzenia rozpraszają 2-krotnie bardziej niż fotografie zdrowych produktów. Badania zespołu z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa potwierdzają więc, że rzeczywiście najlepiej nie robić zakupów, będąc głodnym.


Dla kobiet 1. rok po zawale oznacza większe ryzyko zgonu

27 października 2017, 11:10

Kobiety częściej umierają w 1. roku po zawale.


Wiewiórki przyczyniły się do epidemii trądu na Wyspach Brytyjskich?

26 października 2017, 12:40

Analizy genetyczne pochodzącej sprzed czasów normańskich czaszki kobiety odkrytej w ogrodzie w Hoxne są kolejnym dowodem, że to wschodnia Anglia była epicentrum trądu, który rozprzestrzenił się stamtąd na Wyspy Brytyjskie. Niewykluczone, że trąd zawleczono ze Skandynawii wraz z futrami i mięsem wiewiórek


Chodzi o smak, nie o wygląd

26 października 2017, 11:54

Dotąd biolodzy zakładali, że zwierzęta zjadają kawałki tworzyw sztucznych, bo przypominają one ich ofiary. Nowe badanie nad koralowcami pokazuje jednak, że może istnieć dodatkowa przyczyna. Parzydełkowce nie mogą się kierować wzrokiem, bo nie mają oczu. Wydaje się natomiast, że po prostu lubią smak plastiku.


Słabe więzi społeczne zabójcze dla samców orek

25 października 2017, 11:58

Najbardziej społecznie odizolowane samce orek są 3-krotnie bardziej zagrożone zgonem w dowolnym roku niż samce zajmujące najbardziej centralne pozycje społeczne.


Zdjęcia z Google Earth ujawniły tajemnicze struktury z Arabii Saudyjskiej

24 października 2017, 09:56

Prof. David Kennedy z Uniwersytetu Zachodniej Australii zidentyfikował dzięki Google Earth prawie 400 nieznanych wcześniej kamiennych struktur przypominających wrota.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy